Programma 5 - Financiën van Sliedrecht

Onze visie

Terug naar navigatie - Onze visie

Om de inhoudelijke doelstellingen te kunnen realiseren en het gerealiseerde kwaliteitsniveau van de voorzieningen in stand te kunnen houden dienen de gemeentelijke financiën structureel in evenwicht te zijn. 

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het hoofdstuk Financiën van Sliedrecht is geen programma zoals de eerste vier programma's. Het betreft de samenvoeging van de verplichte overzichten algemene dekkingsmiddelen, onvoorzien en vennootschapsbelasting. Voor deze verplichte onderdelen zijn er onder de titel Financiën van Sliedrecht ambities vastgelegd. 

In het collegewerkprogramma is ten aanzien van de Financiën van Sliedrecht de volgende ambitie opgenomen:

In 2026 en verder is er sprake van een structureel sluitende meerjarenbegroting en afdoende weerstandsvermogen.

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 1: In 2026 en verder is er sprake van een structureel sluitende meerjarenbegroting en afdoende weerstandsvermogen

Terug naar navigatie - Ambitie 1: In 2026 en verder is er sprake van een structureel sluitende meerjarenbegroting en afdoende weerstandsvermogen

De Begroting 2025 is niet meer sluitend vanaf 2026.  We zijn gestart met het proces om te komen tot de situatie dat er ook in 2026 en verder sprake zal zijn van een structureel sluitende begroting. Hiertoe zullen de 13 onderzoeksrichtingen die zijn aangewezen verder worden uitgewerkt. Het betreft de volgende richtingen (in willekeurige volgorde):              
   
1.    Niveau van dienstverlening
2.    Niveau van beheer en onderhoud van de openbare ruimte
3.    Temporiseren van investeringen
4.    Gemeentelijk vastgoed (exploitatiekosten)
5.    Bovenwettelijke voorzieningen in het sociaal domein
6.    Efficiënter gebruik van accommodaties
7.    Bovenwettelijke taken 
8.    Doorbelasten van kosten aan derden
9.    Doelmatiger werken door taken elders of anders uit te voeren
10.    Temporiseren en/of heroverwegen van onderdelen van he CWP 2022-2026
11.    Verbonden partijen c.q. gemeenschappelijke regelingen 
12.    Financieel-technische maatregelen
13.    Verhogen belastingen en overige opbrengsten  

Mochten er naast deze 13 richtingen in de loop van het proces nieuwe richtingen naar voren komen, dan zullen ook die in de besluitvorming worden betrokken.     

Speerpunten

Onvoorzien en vennootschapsbelasting

Terug naar navigatie - Onvoorzien en vennootschapsbelasting

De verplichte overzichten onvoorzien en vennootschapsbelasting maken onderdeel uit van de Financiën van Sliedrecht. Het overzicht onvoorzien bevat het begrote bedrag voor onvoorzien. In Sliedrecht is er jaarlijks € 61.100 begroot onder de titel onvoorzien. 

Met betrekking tot Vpb zijn er tot en met 2021 aanslagen opgelegd. In de periode 2018-2021 was de aanslag gemiddeld € 10.000 per jaar.  De Belastingdienst loopt achter in het opleggen van aanslagen. Mede omdat er verschil van inzicht is tussen gemeenten en de Belastingdienst ten aanzien van diverse onderwerpen. Voor Sliedrecht speelt dit bijvoorbeeld bij de vergoeding die we ontvangen voor de reclame op de driehoeksborden langs de toegangswegen.  Dit heeft tot gevolg dat tot op heden niet exact duidelijk is wat de financiële impact is van de vennootschapsbelasting. 

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren
  Naam indicator Meest recente waarde Sliedrecht Streefwaarde
1 Netto schuldquote (zonder correctie) 37% (B2024) < 90%
2 Solvabiliteitsratio 54% (B2024) < 50%
3 Grondexploitatie -3% (B2024) < 20%
4 Structurele exploitatieruimte 0,16% (B2024) > 0%
5 Belastingcapaciteit  94% (B2024) < 100%

Dit betreft dezelfde beleidsindicatoren zoals (verplicht) opgenomen onder de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing. De nadere toelichting op deze indicatoren is in breder perspectief daar opgenomen. 

Bijdragen van verbonden partijen aan dit programma

Terug naar navigatie - Bijdragen van verbonden partijen aan dit programma

De Servicegemeente Dordrecht voert voor de Financiën van Sliedrecht onder andere de volgende taken uit: de financiële administratie, de treasury functie, het innen van de gemeentelijke belastingen en levert expertise op de diverse aspecten van te betalen belastingen (denk aan BTW). 

Meer specifiek voor Gemeentebelastingen en Basisinformatie Drechtsteden (GBD) betreft dit:

  1. De efficiënte en effectieve heffing en invordering van belastingen, voor de heffing en invordering waarvan de gemeenteraden van de gemeenten belastingverordeningen en kwijtscheldingsregels hebben vastgelegd, elk voor zover het hun gebied betreft.
  2. De uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) waaronder tevens wordt begrepen de administratie van vastgoedgegevens en het verstrekken van vastgoedgegevens aan de deelnemers en derden, elk voor zover het hun gebied betreft.