Sliedrecht zet grote stappen om verantwoordelijkheid te nemen voor de uitdagingen waar wij als samenleving voor staan. Als gemeente willen wij bijdragen aan de oplossingen voor problemen die mensen in het dagelijks leven ondervinden. Samen zetten wij onze schouders eronder, als inwoners, ambtenaren én gemeentebestuur. In de Programmabegroting 2025 benoemen wij per thema hoe wij dit willen organiseren en financieren.
De financiën op orde houden
Omdat wij voor onze inkomsten grotendeels afhankelijk zijn van het Rijk, volgen wij de ontwikkelingen in Den Haag op de voet. Daar waar nodig verwerken wij de veranderingen in onze financiële stukken. Samen met de Drechtsteden en VNG laten wij ons richting het Rijk horen voor afdoende financiering van gemeentelijke taken. Lokale lasten bewegen verantwoord mee met economische ontwikkelingen en ambities, met een extra verhoging van de OZB. Waar mogelijk maken wij leges kostendekkend. We werken aan de verbeterpunten uit het accountantsverslag en verbeteren de instrumenten waarmee we onze financiën inzichtelijk maken. Zo kunnen we bijsturen wanneer nodig en de rechtmatigheid van uitgaven verantwoorden.
Ravijnjaar 2026
Hoewel de begroting zich richt op 2025, bereiden we ons ook voor op 2026, het jaar dat bekend staat als het ‘ravijnjaar’. Dit jaar zal voor Nederlandse gemeenten financieel uitdagend zijn, omdat het oude financieringssysteem eindigt en het nieuwe pas in 2027 van start gaat. Hierdoor ontstaat er een financiële kloof van ongeveer 3 miljard euro voor gemeenten en provincies. In omliggende gemeenten zijn de ingrijpende gevolgen al zichtbaar. In de Kadernota 2026 zullen ook wij met bezuinigingsmaatregelen moeten komen. Wij zullen de raad hier periodiek in meenemen. Ook in de voorliggende begroting ramen wij al strakker en zijn wij terughoudend met nieuw beleid. Hierdoor hoeven wij in 2025 nog geen bezuinigingen door te voeren. Daarnaast doen wij een extra dotatie in de algemene reserve om daarmee zo mogelijk de pijn in de moeilijke jaren te verzachten.
Gelijke kansen: iedereen doet mee!
Wij willen dat alle kinderen gelijke kansen krijgen om zich goed te ontwikkelen. Daarom is er een zorgroute voor kinderen van -9 maanden tot 18 jaar en krijgen kinderen uit arme gezinnen hulp om mee te doen aan zwemles, sport en cultuur. Voor mensen met weinig geld biedt de gemeente hulp en advies bij financiële en juridische vragen. De gemeente let goed op signalen van geldproblemen en biedt verschillende regelingen om te helpen. Waar nodig wordt hulp geboden om beter te leren budgetteren. We zien graag dat meer mensen actief deelnemen aan de samenleving. Daarom presenteren we plannen om nog beter te ondersteunen bij het vinden van werk of vrijwilligerswerk. We willen mensen die moeite hebben om werk te vinden, nog beter helpen.
We stellen samen met inwoners, maatschappelijke partners en andere partijen wijk- en buurtagenda’s op, als opvolging van de twee dorpsgesprekken die in het najaar van 2024 zijn gehouden.
Veiliger
Om Sliedrecht veiliger te maken versterken wij toezicht en handhaving. Dit doen wij door de inzet van meer BOA’s, het Bestuurlijk Interventieteam, vrijwillige toezichtteams in Sliedrecht en via deelname aan regionale en landelijke initiatieven zoals het Regionaal Controleteam Mensenhandel (RCTM).
Economische kansen grijpen
Aan de hand van onze Economische Visie 2021-2030 versterken wij het vestigingsklimaat voor bedrijven.
Samen met bedrijven en beheerders creëren wij vitale werklocaties. Dit zijn plekken waar wij samen werken aan economische kansen en oplossingen voor duurzame energie, klimaat, gezondheid en ecologie, bereikbaarheid en een goede koppeling tussen arbeidsmarkt en onderwijs. We versterken de samenwerking met het Ondernemersfonds en Ondernemersplatform. Door het uitbreiden van de Green Deal worden bedrijventerreinen verder verduurzaamd. Met het organiseren van de techniekroute brengen wij scholieren in aanraking met technische beroepen. De Leeghwaterstraat wordt als hoofdweg van de Woonboulevard opnieuw ingericht. Voor het Burgemeester Winklerplein zijn er nieuwe kansen ontstaan voor een langverwachte herontwikkeling. Als onderdeel van de regiodeal zetten we in op maatschappelijk betrokken ondernemen om daarmee antwoord te geven op de maatschappelijke en economische opgaven. We geven daarmee de verbinding tussen het economische en sociale domein verder vorm.
Bouwen voor de toekomst
Tussen nu en 2040 komen er in Sliedrecht veel nieuwe woningen bij. Deze woningen worden vooral gerealiseerd in Sliedrecht-Noord en via binnenstedelijke herstructurering. Dit is een enorme opgave, daarom is draagvlak en participatie van groot belang. Zorgen dat de inwoners prettig en betaalbaar kunnen wonen doen wij niet alleen. We werken samen met de woningcorporatie en projectontwikkelaars. In Sliedrecht Oost starten we in 2025 met de realisatiefase van het meerjarig bouwprogramma, terwijl we in Sliedrecht Noord publiek-private samenwerkingen aangaan. Er komt extra aandacht voor flexibele woonvormen voor spoedzoekers. We ronden de woonzorgvisie af en implementeren de Omgevingswet met een Omgevingsplan.
Groen, klimaatbestendig en schoon
We bereiden ons voor op de aanleg van een groene verbinding tussen de polder en de Merwede en het realiseren van Sliedrecht Buiten voor sport en recreatie. We realiseren een groenblauwe, klimaatadaptieve buitenruimte en stimuleren inwoners en bedrijven om hetzelfde te doen. We verbeteren de openbare ruimte duurzaam en houden deze schoon en aantrekkelijk. Wij blijven actief in de strijd tegen de uitstoot van PFAS door Chemours/DuPont, met juridische stappen en ondersteuning van betrokken overheden en inwoners.
We wekken duurzame energie op met verschillende zonne-energieprojecten. We verminderen onze afhankelijkheid van gas door het verduurzamen van het warmtenet met restwarmte en geothermie, het aansluiten van huur- en particuliere woningen op het warmtenet. Daarnaast faciliteren we de ontwikkeling van een waterstofelektrolyser om industrieel aardgasverbruik te verminderen.
Beter bereikbaar
Voor de ontwikkeling van Sliedrecht Noord zijn naast een nieuwe Noord-Zuidverbinding in de vorm van een breed viaduct, infrastructurele investeringen nodig zoals de aanpak van de Stationsweg en het vergroten van de capaciteit van de Parallelweg. We werken verder aan het voorlopige ontwerp voor de gehele Noord-Zuidverbinding. We stimuleren duurzame mobiliteit met een uitgebreide laadinfrastructuur en een beter gebruik van de waterbus door first and last mile te verzorgen. De MerwedeLingelijn wordt versterkt als alternatief voor de auto via de MLL alliantie en woningbouwplannen in de spoorzone, met een kwaliteitsimpuls bij de fietsenstalling station Baanhoek uitgevoerd door ProRail. We versterken de fietsinfrastructuur en maken die veiliger door vrijliggende fietspaden op de Deltalaan en tussen de Maaslaan en Stationsweg te realiseren.
Regionale samenwerking
Sliedrecht en haar plannen staan nadrukkelijk op de kaart bij onze partners en medeoverheden. We zetten de grensoverstijgende samenwerking in de MLL alliantie en de Smart Delta Drechtsteden door, bouwen aan een samenwerkingsagenda met buurgemeenten, ondernemers en maatschappelijke partners, en ontwikkelen samen met de Drechtsteden/Smart Delta Drechtsteden een sterke propositie voor lobby richting Den Haag. We maken actief werk van het binnenhalen van subsidies en ‘deals’ door in samenwerking met het team externe betrekkingen van de Smart Delta Drechtsteden kansrijke opties te inventariseren en jaarlijks te actualiseren, een actieplan op te stellen voor kansrijke subsidies/deals, en kansen te benutten die zich voordoen met partners om ons heen, zowel vanuit de Smart Delta Drechtsteden constructie als andere samenwerkingsvormen.
Relatie tussen gemeente en inwoners
We werken samen met onze inwoners door hen via actieve participatie te betrekken bij gemeentelijke plannen. De participatieleidraad in het kader van de Omgevingswet gaan we evalueren en vernieuwen. We versterken de participatiekennis en -vaardigheden van medewerkers en ondersteunen inwoners bij maatschappelijke initiatieven. Het raadhuis wordt ontwikkeld als centrum van democratie en samenleving, met restauratie gepland vanaf 2025 en oplevering in 2026.
Om al het werk te verzetten is het belangrijk dat Sliedrecht een aantrekkelijke werkgever is die erin slaagt competente medewerkers te binden en boeien. We investeren in onze medewerkers en organisatie via ontwikkeling en opleiding, gezonde werkomstandigheden, en het creëren van een moderne en betrokken werkomgeving.
We verbeteren de dienstverlening door nieuwe afspraken vast te leggen over klantgerichtheid, responstijd, toegankelijkheid, helder taalgebruik en tijdige participatie. Om te controleren of we deze beloftes waarmaken, verzamelen en analyseren we reacties van inwoners. De afhandeling van verzoeken via Fixi gaan we verder verbeteren.
Verder met Koers 2030
Deze begroting sluit naadloos aan bij Koers 2030, onze meerjarige visie waarin we gezamenlijk de ambities, maatschappelijke opgaven, vraagstukken en strategische kaders voor de verdere groei en ontwikkeling van Sliedrecht tot 2030 hebben vastgelegd. Alle elementen van Koers 2030 zijn in deze begroting verwerkt. Vanuit deze visie presenteren wij met trots een begroting die gericht is op het verbeteren van de welvaart van onze inwoners en het toevoegen van kwaliteit aan ons prachtige dorp. Wij hopen dat u met veel plezier de volgende hoofdstukken zult lezen.