Paragraaf Grote projecten

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Ook in 2024  voeren we de grote projecten uit. Deze grote projecten zijn divers van karakter en daarom is de rol van de gemeente binnen de onderscheiden projecten verschillend. In sommige projecten heeft de gemeente een actieve, stimulerende rol en rust er veel verantwoordelijkheid bij de gemeente. In andere projecten heeft de gemeente een kaderstellende, faciliterende rol. In alle projecten zoekt de gemeente de samenwerking met inwoners en bedrijfsleven. Door goed naar hen te luisteren willen we ideeën zo goed mogelijk benutten en als dat kan ook een plaats geven binnen de projecten. Bij de uitvoering van de projecten houdt het college rekening met actuele ontwikkelingen. Als dat tot een andere invulling van een project leidt, komt het college hiervoor met onderbouwde voorstellen naar de raad.

Deze informatievoorziening is conform de afspraken in de financiële verordening 2023. 

Baanhoek-West

Terug naar navigatie - Baanhoek-West

Doel:
Ontwikkeling van een hoogwaardige woonwijk aan de westkant van Sliedrecht met ca. 950 woningen, enkele bedrijfskavels en voorzieningen als een basisschool en medisch centrum.  

Status: 
De woningbouw is voor driekwart gerealiseerd en grote delen van de wijk zijn ingericht en opgeleverd. De bouw van Het Buurtschap fase 1 en de Burgemeester zijn in volle gang. De 62 grondgebonden woningen en de openbare ruimte worden vanaf september gefaseerd opgeleverd.  De procedure voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor de bouw van 54 woningen in het Buurtschap, fase 2 is gestart.  Op het bedrijventerrein West is de Burger King geopend. De werkzaamheden aan het tankstation zijn gaande. Naar verwachting wordt de Sopraanweg voor het kerstreces woonrijp gemaakt. De ecozone Het Zwanenmeer is in juli feestelijk geopend. 

Planning
•    Q1 2024 (uiterlijk gereed): Bouw percelen tankstation op bedrijventerrein West. 
•    Q1 2024 (in aanbouw, gereed). Bouw percelen bedrijventerrein Oost. 
•    Q1 2024: Oplevering fase 2 West (Buurtschap).

Burgemeester Winklerplein

Terug naar navigatie - Burgemeester Winklerplein

Doel 
Het Burgemeester Winklerplein herstructureren.

Status 
Bij de jaarrekening is een motie aangenomen die oproept om opnieuw in onderhandeling te gaan met de ontwikkelaar waarbij gezocht moet worden naar een plan waarvoor geen aanvullende financiële middelen nodig zijn. Door een combinatie van prijsstijgingen en de oplopende rente is de landelijke trend dat de ontwikkeling van appartementengebouwen van deze omvang moeilijk van de grond komt. Complicerende factoren in dit dossier zijn de opgelopen kosten en het feit dat de gemeente slechts in beperkte mate eigenaar is van het benodigde vastgoed. Drie appartementen zijn eigendom van de gemeente het overige vastgoed is eigendom van anderen. Samen met de ontwikkelaar zijn wij op zoek naar een oplossing in deze moeilijke markt. Bij het zoeken naar ontwikkelingsmogelijkheden zijn we gebonden aan juridische en financiële spelregels.

Planning
Conform het 2e deel van de motie  ("Terugkoppeling van deze aangepaste plannen dient in het vierde kwartaal 2023 plaats te vinden, om te voorkomen dat bij het vaststellen van de jaarrekening 2023 opnieuw deze situatie ontstaat.") wordt u separaat over de voortgang geïnformeerd.

De Driehoek

Terug naar navigatie - De Driehoek

Doel 
Invulling van de Driehoek met duurzaamheidsinitiatieven die bijdragen aan de duurzaamheidsambities van de gemeente. De ontwikkeling van een geothermiecentrale, hoogspanningsstation, waterstofelektrolyse installatie en zonnevelden. 

Status 
Er is een verkenning uitgevoerd voor de invulling van de Driehoek met duurzaamheidsinitiatieven. Hierop voortbouwend is in 2022 aan een toetsingskader voor duurzaamheidsinitiatieven gewerkt in de vorm van een gebiedsvisie met (ruimtelijke) kaders voor de Driehoek. De gemeenteraad is daar in juli 2022 over geïnformeerd.  De gebiedsvisie is op 28 maart 2023 vastgesteld. De ontwikkelende partijen zijn eerdergenoemde initiatieven aan het uitwerken. In Q3 2023 wordt toegewerkt naar het aangaan van intentieovereenkomsten met de betreffende partijen voor de beoogde gebiedsontwikkeling. De intentieovereenkomsten hebben betrekking op de haalbaarheidsfase en focussen op het uitvoeren van de onderzoeken om de haalbaarheid van de beoogde gebiedsontwikkeling beter te definiëren. De onderzoeken zijn benodigd voor de ruimtelijke procedure om de ontwikkeling bestemmingsplan/ omgevingsplan technisch mogelijk te maken. 

De Driehoek is ingebracht als projectvoorstel voor de Regiodeal waarin cofinanciering van het Rijk is gevraagd voor de ontwikkeling van het gebied.  In oktober 2023 wordt bepaald of het projectvoorstel de Driehoek wordt meegenomen in de propositie van de Drechtsteden. Op 31 oktober wordt de regiodeal propositie ingediend bij de rijksoverheid. 

Planning
Na het aangaan van intentieovereenkomsten voor de haalbaarheidsfase van de gebiedsontwikkeling worden de benodigde onderzoeken uitgezet. Dit zal naar verwachting gebeuren in Q1 2024.  De afronding van de onderzoeken is afhankelijk van de snelheid van derden. Er wordt ingezet op afronding van de onderzoeken in Q3 2024, waarna wordt toegewerkt naar een bundeling van uitkomsten en eventueel benodigde maatregelen. Dit zal gepaard gaan met de voorbereidingen op de te doorlopen omgevingsplanprocedure onder de nieuwe Omgevingswet. 

Sliedrecht Buiten/ Stationspark III

Terug naar navigatie - Sliedrecht Buiten/ Stationspark III

Doel 
Het realiseren van het recreatief knooppunt 'Sliedrecht Buiten' ten noorden van de Betuweroute. Het recreatief knooppunt kan als uitvalsbasis dienen om het buitengebied te ontdekken. Daarnaast richten we een gebied in als natuurgebied om te wandelen en te ontdekken. Verder realiseren we er een parkeer- en een horecavoorziening. In Sliedrecht Buiten wordt ook voetbalvereniging VV Sliedrecht, tennisvereniging SLTC en karatevereniging Budokai gehuisvest. Het doel is verder om op de locatie waar voetbalclub VV Sliedrecht nu gevestigd is een bedrijventerrein te realiseren. 

Status
De voorbereidingen voor het ontwerp bestemmingsplan lopen. De gesprekken met de sportverenigingen en grondeigenaren lopen. 

Planning 
•    Het ontwerp uitwerken tot een definitief ontwerp. 
•    Doorlopen bestemmingsplanprocedure. 
•    Verwerving van gronden.

Stationspark II

Terug naar navigatie - Stationspark II

Doel 
De ontwikkeling van enkele kavels tot hoogwaardig kantoorterrein.

Status 
De bouwwerkzaamheden voor de kavels zijn afgerond. Er lopen gesprekken om concrete afspraken te maken over het beheer en onderhoud van water en groen rondom de kantoorpanden (eigendom van de gemeente).   We hebben een definitief ontwerp (DO) opgesteld voor de openbare ruimte  en werken naar de selectie van een aannemer voor de uitvoering.  De openbare ruimte heeft in dit ontwerp een hoogwaardige uitstraling door het toepassen van gebakken materialen als verharding van rijbaan. Verder creëren we op het Stationspark II veel open water voor de berging van regenwater. Het ontwerp is gebaseerd op het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan dat voor Stationspark II is vastgesteld. De waterretentie rondom het pand van Stout-Herkon is helemaal gerealiseerd en die rondom Xentraal gedeeltelijk. Door PFAS in de grond moeten we zoeken naar een stortlocatie voor deze grond. 

Planning
De werkzaamheden worden in 2023 afgerond.  In de begroting van 2024 is het project daarom verder geen onderdeel meer. 

Watertorenterrein

Terug naar navigatie - Watertorenterrein

Doel 
Ontwikkeling van het Watertorenterrein tot woningbouwlocatie.

Status 
Het watertorenterrein is 100% particulier eigendom van Watertoren B.V. Naast de wettelijke bevoegdheden heeft de gemeente een faciliterende rol bij de gebiedsontwikkeling, omdat het hier gaat om een ontwikkeling van een externe partij. Watertoren B.V. heeft een stedenbouwkundig plan opgesteld en is bezig met de voorbereidingen voor het doorlopen van de benodigde ruimtelijke procedure(s). Allereerst wordt er toegewerkt naar een anterieure overeenkomst ter bepaling van de gemeentelijke inzet en financiering. De ontwikkelaar heeft en is nog steeds in gesprek met belanghebbenden zoals omwonenden en Rijkswaterstaat. Bij de totstandkoming van de vermoedelijk anterieure overeenkomst worden afspraken gemaakt over het te doorlopen vervolgproces.

Planning 
De planning is afhankelijk van het te doorlopen (ruimtelijke) proces. Met name de komst van de Omgevingswet speelt een belangrijke rol in de bepaling onder welke ruimtelijke procedure de woningbouwontwikkeling mogelijk gemaakt kan worden.