Wat wilden we gaan doen: Wat hebben we bereikt:
We herijken het beleid op de participatiewet. In 2023 is in regionaal verband de startnotitie voor de herijking van het beleid op Participatiewet opgesteld en gedeeld met de gemeenteraad. Dit is de eerste stap in het proces voor herijking van het beleid.
We zetten in op het vergroten van lokale stage- en leerwerkplaatsen.
  • Het Bonkelaarhuis (medewerker Participatie) heeft samen met Waerthove een pilot uitgewerkt om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en te ontwikkelen naar een vorm van werk in de ouderenzorg. Hierdoor zal het aanbod in 2024 met 15 vrijwilligersplaatsen worden verruimd. Binnen het project is specifieke aandacht voor vrouwen met een migratieachtergrond en een taalachterstand. Er zal extra taalonderwijs worden geboden en er wordt gezocht naar mogelijkheden voor opvang of het overblijven van kinderen.
  • In 2023 hebben we een eenmalige subsidie verleend aan de Sociale Moestuin Sliedrecht zodat zij kan werken aan een gezond financieel toekomstperspectief en zij tussentijds haar activiteiten en dienstverlening voor inwoners kan blijven bieden. Daarnaast zijn ook constructieve gesprekken gevoerd over haar locatie in relatie tot de te realiseren Noord-Zuid verbinding. De Sociale Moestuin Sliedrecht heeft in 2023 succesvol gewerkt aan haar financieel toekomstperspectief. Daarmee blijven de participatieplaatsen en de mogelijkheden tot het verrichten van vrijwilligerswerk op de Sociale Moestuin behouden. 

 

We verstevigen de keten vrijwilligerswerk – participatieplekken – arbeidsmarkt.
  • Binnen het Bonkelaarhuis is de begeleiding en ontwikkeling van inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt geïntensiveerd. Dit heeft bijvoorbeeld plaatsgevonden op het gebied van energietransitie. Met de intensivering wordt per inwoner de integrale afweging gemaakt voor het in te zetten traject om tot activering en ontwikkeling te komen.  
  • Eind 2022 heeft het college besloten om een structurele bijdrage te leveren aan het behoud van de werklocatie van Drechtwerk Actief in Sliedrecht. Op 9 juni 2023 heeft Drechtwerk Actief haar nieuwe werklocatie geopend. Hiermee zijn de werkplaatsen van 54 medewerkers in Sliedrecht behouden gebleven en is er ruimte voor groei en ontwikkeling.
  • Met de integratie van de GR Drechtwerk in de GR Sociaal per 1 januari 2023 biedt de lokale werklocatie aanvullende kansen op de ontwikkeling van inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. De GR Sociaal heeft hiertoe de eerste stappen gezet om het onbenut potentieel van de werklocatie voor de doelgroep Participatiewet verder uit te nutten.
We zoeken regionale samenwerking voor het verstevigen van de verbinding tussen onderwijs/arbeidsmarkt en zetten lokaal in het op het kapitaliseren van de maatschappelijke waarde van bedrijven voor Sliedrecht door sociale opgaven en ambities ook nadrukkelijk op de agenda te zetten met als doel om meer stage-, leerwerken participatieplekken bij lokale ondernemers te realiseren. 
  • In samenwerking met de Drechtsteden is de inzet van de projectleider energietransitie in 2023 gecontinueerd. Zij heeft de samenwerking en verbinding met het (regionaal) onderwijs en arbeidsmarkt versterkt om inwoners richting werk te begeleiden. Daarin wordt ook samengewerkt met de beroepentuin om inwoners toe te leiden naar werk binnen de energietransitie: https://www.sliedrechtaardgasvrij.nl/nieuws/aan-het-werk-in-de-energietransitie.
  • in 2023 zijn we gestart met netwerklunches voor en met maatschappelijk ondernemers, baanbrekend  Drechtsteden en andere betrokken van het werkgeversservicepunt. Hier zal ook in 2024 vervolg aan worden gegeven.
We vergroten de inzet op maatschappelijke begeleiding van statushouders, gericht op participatie. In 2023 is meer aandacht gekomen voor de doelgroep statushouders in de begeleiding en toeleiding richting de arbeidsmarkt of andere vormen van participatie. Dit heeft mede geleid tot het opstellen van de pilot in samenwerking met Waerthove. Daarbij is in de begeleiding bij en het opstellen van het Plan Inburgering en Participatie door de GR Sociaal een grotere focus gekomen op de duale trajecten. Dit zijn trajecten waarbij inburgering gecombineerd wordt met vormen van werk. In 2024 zal dit verder worden uitgebouwd.
We zetten in op intensieve begeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Naast de inzet van het Bonkelaarhuis en de GR Sociaal heeft extra inzet plaatsgevonden vanuit de projectleider arbeidsmarkt en energietransitie. De projectleider staat dichtbij de inwoners en kent de fysieke projecten in hun directe leefomgeving op het gebied van verduurzaming. Zij treedt op laagdrempelige wijze in contact met inwoners, gaat naast hen staan en zoekt de verbinding. Vanuit dit contact en het opgebouwde vertrouwen ondersteunt zij inwoners met een hulp of ontwikkelingsvraag naar passende begeleiding, opleiding of werk. Daarbij zoekt zij nadrukkelijk het contact met het onderwijs en de arbeidsmarkt. Dit heeft er toe geleid dat: 

  1. Verschillende workshops  zijn aangeboden in samenwerking met de Beroepentuin, het Leerwerkloket, het Bonkelaarhuis, de GR Sociaal, de Sociale Moestuin Sliedrecht en de bibliotheek. 
  2. Zij met bewoners heeft deelgenomen aan leerwerkmarkten en/of aan verdiepende workshops van de Beroepentuin. 
  3. Door de gepleegde inzet en de aanpak zijn in 2023 14 inwoners met een uitkering begeleid naar een opleiding van de beroepentuin en uitgestroomd naar werk.