Programma 3 - Ruimte

Onze visie

Terug naar navigatie - Onze visie

Sliedrecht heeft een aantrekkelijke ruimtelijke inrichting en er zijn meer en geschiktere woningen gebouwd. Sliedrecht is meer energie neutraal. Zo heeft de gemeente een aantal groene longen toegevoegd en daarmee de ruimtelijke kwaliteit verbeterd. Daarnaast kent Sliedrecht minder verkeersoverlast en is het in het verkeer veiliger geworden. De barrière van A15 en het spoor in de ontwikkeling van Sliedrecht is opgeheven. We zetten in op het stimuleren van fietsgebruik en fietsveiligheid.

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Het programma Ruimte gaat over alle beleidsvelden van onze gemeente die betrekking hebben op ruimtelijke ontwikkeling. Het gaat dan om woningbouw, ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid, duurzaamheid, bereikbaar en verbonden, onderhoud openbare ruimte, afvalinzameling en gemeentelijk vastgoed. We zien de uitwerking van de kernopgave 'werk maken van ruimtelijke vernieuwing' uit de kadernota grotendeels terug in dit hoofdstuk. 

Kernopgave Ruimtelijke Vernieuwing

Terug naar navigatie - Kernopgave Ruimtelijke Vernieuwing

In Koers 2030, ons ambitiedocument uit 2020, is een toekomstbeeld van Sliedrecht geschetst waarbij we werken aan een inclusiever, mooier en levendiger Sliedrecht. We doen dat door woningen te bouwen en vernieuwen in een nieuw te ontwikkelen wijk Sliedrecht Noord en via binnenstedelijke herstructurering (met name Sliedrecht Oost). In het kielzog van woningbouw is niet alleen het toevoegen van verbindingen en ontsluitingen van groot belang, maar ook het creëren van ruimtelijke kwaliteit via parkachtige groenstructuren. Klimaatadaptatie is daar belangrijk bij, net als beheer en onderhoud. Ook de energietransitie en het versterken van het vestigings- en ondernemersklimaat spelen een grote rol.
Binnen het sociaal domein ligt de focus op verder bouwen aan de sociale infrastructuur, veiligheid en het benutten van de kracht van de samenleving. Dat laatste punt is cruciaal omdat samenwerken de sleutel tot succes is. We hebben onze inwoners, ondernemers, het maatschappelijk middenveld en onze regionale partners dan ook heel hard nodig om de ambities te kunnen realiseren.

In 2023 zijn wij  uit  gegaan van de volgende vijf ambities:
A.    Op basis van het Programmaplan en de Omgevingsvisie hebben we in 2026 de noodzakelijke voorbereidingen getroffen en de eerste projecten gerealiseerd voor de ruimtelijke vernieuwingsopgave
B.    We voegen ruimtelijke kwaliteit toe voor een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving
C.    We maken Sliedrecht duurzaam
D.    We verduurzamen de mobiliteit in Sliedrecht en daarbij heeft de fiets(infrastructuur) prioriteit
E.    In 2026 is er vanuit provincie en rijk draagvlak om Sliedrecht Noord te ontwikkelen en hebben we voldoende fondsen voor de uitvoering van het Programmaplan, de energietransitie en de bereikbaarheidsopgave in de periode 2026-2030

Wat hebben we gedaan?

Terug naar navigatie - Wat hebben we gedaan?

In 2023 hebben we gewerkt aan de doelen in de Koers 2030 en het CWP. Er zijn belangrijke kaders, visies en ambities vastgesteld zoals het ambitiedocument voor Sliedrecht Noord, de integrale laadvisie, de bedrijventerreinvisie Zuid-Holland Zuid en de Nota voor stedenbouwkundige transformatie en verdichting. Niet alleen vastgesteld, maar ook zijn er voorbereidingen gestart voor de Nota grondbeleid en het Verkeers-mobiliteitsplan. 

Er zijn belangrijke stappen gezet in diverse projecten zoals de aansluiting van inmiddels 1313 woningen op het warmtenet. Er zijn nieuwe woningen gebouwd of voorbereidingen getroffen voor de bouw van woningen in Baanhoek-West en het Wilhelminakwartier. Het ontwerpbestemmingsplan voor Sliedrecht Buiten en Stationspark III is ter inzage gelegd. 

Met deze sterke basis kunnen we bouwen aan de toekomst van Sliedrecht. Hiervoor is echter ook een slagvaardige organisatie nodig. Daarom is er ingezet op de uitbreiding van de capaciteit,  talentontwikkeling, versterken van de samenwerking in de regio en het stellen van prioriteiten middels portfoliomanagement. 

Ambities

Terug naar navigatie - Ambities

Ambitie 1: Op basis van het Programmaplan en de Omgevingsvisie hebben we in 2026 de noodzakelijke voorbereidingen getroffen en de eerste projecten gerealiseerd voor de ruimtelijke vernieuwingsopgave

Terug naar navigatie - Ambitie 1: Op basis van het Programmaplan en de Omgevingsvisie hebben we in 2026 de noodzakelijke voorbereidingen getroffen en de eerste projecten gerealiseerd voor de ruimtelijke vernieuwingsopgave

In 2023 hebben we in Sliedrecht vol ingezet op ruimtelijke vernieuwing. Met het Programmaplan en de Omgevingsvisie zijn de lijnen en uitgangspunten voor de kernopgave ruimtelijke vernieuwing uitgezet. In het Programmaplan staan de doelen van binnenstedelijke herstructurering in Sliedrecht Oost, de realisatie van Sliedrecht Noord en de realisatie van een nieuwe verbinding met Sliedrecht Noord over de A15/Spoor centraal. In 2023 hebben we die doelen en de daarbij horende uitgangspunten rondom bijvoorbeeld kwaliteit, bereikbaarheid en duurzaamheid via een integrale werkwijze verder gebracht. Daarbij hebben we aandacht gehad voor de samenhang tussen deze doelen én met de andere kernopgaven. 

 

Speerpunten

Ambitie 2: We voegen ruimtelijke kwaliteit toe voor een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving

Terug naar navigatie - Ambitie 2: We voegen ruimtelijke kwaliteit toe voor een gezonde en aantrekkelijke woonomgeving

Een aantrekkelijke en veilige openbare ruimte is onze randvoorwaarde voor een prettige en gezonde leefomgeving.  Als onderdeel hiervan hebben we gewerkt aan het toevoegen en het behouden van kwaliteit in de openbare ruimte. De geplande onderhoudswerkzaamheden zijn daarbij afgestemd op de projecten uit het Programmaplan Ruimtelijke Vernieuwing.  Ook bereidden we ons voor op implementatie van een klimaatbestendige openbare ruimte.
Tevens streden we voor een gezonde woonomgeving  onverminderd door tegen de uitstoot van PFAS en de gevolgen daarvan.

Speerpunten

Ambitie 3: We maken Sliedrecht duurzaam

Terug naar navigatie - Ambitie 3: We maken Sliedrecht duurzaam

We hebben uitvoering gegeven aan  de Regionale Energiestrategie en Transitievisie Warmte. Met de inzet van de beschikbare Rijksmiddelen hebben we de organisatie versterkt en gewerkt aan het  realiseren van  de ambities. De focus lag op energiebesparing, het opwekken van duurzame energie, duurzame warmte (waaronder het warmtenet) en een passende laadinfrastructuur. 

Speerpunten

Ambitie 4: We verduurzamen de mobiliteit in Sliedrecht en daarbij heeft de fiets(infrastructuur) prioriteit

Terug naar navigatie - Ambitie 4: We verduurzamen de mobiliteit in Sliedrecht en daarbij heeft de fiets(infrastructuur) prioriteit

We optimaliseren de verkeersveiligheid en bereikbaarheid in Sliedrecht. We richten ons op het investeren in nieuwe verbindingen, waarbij de noord-zuid verbinding over de A15/spoor prioriteit heeft. Ook kijken we naar het opwaarderen van bestaande verbindingen zodat een betere en veiligere verkeercirculatie ontstaat voor alle vervoersmodaliteiten.

We stimuleren duurzame mobiliteit door elektrisch rijden te faciliteren, maar realiseren ook goede en veilige fietsverbindingen. Het uitgangspunt is duurzame mobiliteit stimuleren volgens het STOMPprincipe (de focus ligt achtereenvolgens op Stappen, Trappen, OV, Mobiliteit als een service en de Particuliere auto).

Speerpunten

Ambitie 5: In 2026 is er vanuit provincie en rijk draagvlak om Sliedrecht Noord te ontwikkelen en hebben we voldoende fondsen voor de uitvoering van het Programmaplan, de energietransitie en de bereikbaarheidsopgave in de periode 2026-2030

Terug naar navigatie - Ambitie 5: In 2026 is er vanuit provincie en rijk draagvlak om Sliedrecht Noord te ontwikkelen en hebben we voldoende fondsen voor de uitvoering van het Programmaplan, de energietransitie en de bereikbaarheidsopgave in de periode 2026-2030

Sliedrecht kan het Programmaplan ruimtelijke vernieuwing niet alleen realiseren. De doelstellingen sluiten aan op de doelstellingen van de buurgemeenten: (1) versterken van de mobiliteitsfunctie van de MLL door woningbouw langs de HOV-knooppunten en (2) accommoderen van economische groei in de Drechtsteden met geschikte woningbouw. Het is zinvol om proactief in te zetten op de MLL-alliantie en de Smart Delta Drechtsteden. Beide 'tafels' bieden een kapstok voor lobby (voor medewerking, toestemming en geld) bij provincie, rijk en Europa. Hiervan kunnen we lokaal profiteren, omdat ruimtelijke ontwikkeling lokaal plaatsvindt, maar dat vergt wel daadkrachtige sturing vanuit de eigen ambitie en inzet.

Speerpunten

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

 

  Naam indicator Meest
Recente
Waarde
Sliedrecht
Streefwaarde
3a Aantal woningen (wonen)

11.213

(01.01.2023)

12.000 in 2025
3b Hernieuwbare energie  6% (2021) 20% in 2026
3c Aantal woningen aangesloten op het warmtenet (duurzaamheid) 1313 (2023) 2500 (2026)
3d Aantal kg restafval per inwoner per jaar (duurzaamheid) 288 (2022) 75 (2025)
3e Percentage van het totale huishoudelijke afval wat per jaar wordt gescheiden (duurzaamheid) 55% (2022) Meer dan 75% in 2025

 

3a

In de lokale uitvoeringsparagraaf wonen staat dat we in de periode 2016 tot 2025 met 1000 woningen willen groeien. Dat betekent dat we tot 2025 streven naar totaal 12.000 woningen (gegevens: waarstaatjegemeente.nl). Het aantal woningen betreft het aantal geregistreerde woningen in de gemeente (CBS).

3b

Hernieuwbare energie is schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het leefmilieu niet schaadt. Voorbeelden zijn windenergie, zonne-energie, biomassa, waterkracht en geothermische energie. In het percentage hernieuwbare energie wordt rekening gehouden met biobrandstof vervoer, hernieuwbare warmte en hernieuwbare energie. De indicator wordt ontleend aan de in de klimaatmonitor opgenomen waarden in de databank.

3c

Een duurzaam warmtenet draagt bij aan een forse CO2-reductie en draagt daarmee bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Het warmtenet is een ondergronds leidingnet dat warmte verspreidt om huizen, bedrijven en instellingen te verwarmen. Op lange termijn verdwijnt het gas als warmtebron uit de huizen in Nederland. Restwarmte, bijvoorbeeld uit de industrie, maar ook geothermie of warmtepompen bieden een duurzaam alternatief. Het streven is om in 2026 2500 woningen op het warmtenet te hebben aangesloten. 

3d - 3e

De streefwaarde van het aantal kilo restafval per inwoner per jaar en het percentage afval dat wordt gescheiden wordt vastgelegd in het te actualiseren afvalbeleidsplan.

Bijdrage van verbonden partijen aan dit programma

Terug naar navigatie - Bijdrage van verbonden partijen aan dit programma

Smart Delta Drechtsteden
De Smart Delta Drechtsteden behartigt de gemeenschappelijke regionale belangen voor dit programma op de volgende terreinen:

  • volkshuisvesting, wonen, ruimtelijke ontwikkeling en ruimtelijk beheer, milieu, water, groen, publieke infrastructuur, economie, grondzaken, bereikbaarheid, recreatie en toerisme.

De Smart Delta Drechtsteden is een meervoudig lokale samenwerking, waarbij soms ook in kleinere verbanden belangenbehartiging plaatsvindt. Een voorbeeld daarvan voor Sliedrecht is de MerwedeLingeAlliantie, samen met Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem.

Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (GR)
De Omgevingsdienst verricht in mandaat adviserende, ondersteunende en uitvoerende werkzaamheden op het gebied van de zorg voor het milieu en de leefomgeving. De Omgevingsdienst voert VTH-taken uit op het gebied van milieu. Daarnaast adviseert de Omgevingsdienst over onderwerpen zoals geluid, lucht, externe veiligheid en bodem bij projecten en in individuele gevallen.

ROM-D N.V.
ROM-D N.V. versterkt de economische ontwikkeling van de Drechtsteden.

MerwedeLingeLijn BV
MerwedeLingeLijn BV (her)ontwikkelt (omgevingen van) treinstations.

GEVUDO/NV Huisvuilcentrale NH (GR)
GEVUDO/NV Huisvuilcentrale NH (GR) verwerkt het huishoudelijk afval van Sliedrecht en levert daarmee vanuit het oogpunt van milieuverantwoord afvalbeheer een bijdrage aan een duurzame leefomgeving. De gemeente zamelt het afval zelf in en transporteert dat naar de HVC opvanglocatie in Dordrecht.

Wat heeft het gekost?

Terug naar navigatie - Wat heeft het gekost?

Overzicht financiële afwijkingen programma Ruimte (x € 1.000)

Voor de toelichting op de tabel, zie het onderdeel 'Analyse van de financiële afwijkingen per programma' onder de jaarrekening.