Wat wilden we gaan doen: Wat hebben we bereikt:
Samen met onze partners blijven we (woon)overlast aanpakken. We formaliseren deze samenwerking in een uitvoeringsplan woonoverlast en zorgen dat informatiedeling correct plaats kan vinden. De basis voor het uitvoeringsplan is gereed voor verdere invulling en afstemming met onze ketenpartners uit de regiegroep woonoverlast. 
Met preventieve en repressieve activiteiten zetten we in op een stevige aanpak van handel en gebruik van drugs. Naast het integraal analyseren van signalen, zetten we ook in op het benutten van bestuurlijke middelen. Zo zijn we niet afhankelijk van o.a. het OM om handhavend op te kunnen treden.

 De burgemeester heeft op grond van artikel 13b van de Opiumwet de bevoegdheid om bestuursdwang toe te passen om een woning of lokaal te sluiten op moment dat artikel 2 of 3 van de Opiumwet wordt overtreden. Dit houdt in dat wanneer er een handelshoeveelheid van een stof van lijst I of II wordt aangetroffen het pand wordt gesloten. Dit gebeurt ter bescherming van de omgeving. Panden waar drugs wordt aangetroffen, vervaardigd of verhandeld hebben een negatief en onveilig effect op de omgeving.

In 2023 zijn 3 panden bestuurlijk gesloten naar aanleiding van gevonden hoeveelheden drugs. 

Er zijn 7 Meld misdaad anoniem drugs-gerelateerde  meldingen geweest, die integraal zijn opgepakt.

We werken integraal samen om het middelengebruik onder jongeren terug te dringen. 

Voor ouders zijn er meerdere bijeenkomsten geweest. Deze zijn  in samenwerking met SJOS, het Bonkerlaarhuis en YOUZ gerealiseerd (verleidingen in de puberteit). De regionale bijeenkomst is door de GGD  georganiseerd (een goed gesprek voor ouders).

Voor de jongeren waren er voorlichtingen over vapen en alcohol en drugs. Dit deed YOUZ in samenwerking met het jongerenwerk. De gezonde schooladviseur adviseert over projecten zoals voorkomen en terugdringen van middelengebruik (Helder op school, Debat van nix en nudges).

De verbindingsfunctionaris verslaving en gezondheid richt zich op het middelengebruik onder jongeren. YOUZ zette zich vooral in op preventieve activiteiten in de jeugdverslavingszorg. 

We investeren in een veilige inrichting van de buitenruimte en gaan daarmee verloedering tegen.

Samen met partners en inwoners heeft er een schouw in een buurt in Sliedrecht plaatsgevonden. Vooralsnog is een van de uitkomsten dat de schouw meegenomen wordt in de ontwikkeling van de buurtagenda's.

In afstemming met de collega's van Ruimtelijke Ontwikkeling & Beleid worden de locaties in kaart gebracht waar we het kwaliteitsniveau kunnen verhogen. Er is gestart met de entrees van Sliedrecht. 

We zetten in het op het voorkomen en zoveel mogelijk beperken van jeugdoverlast.

De wijkgerichte aanpak van het jongerenwerk heeft aandacht voor verschillende belangen van jeugdigen als bewoners. Zij adviseert en/of bemiddelt bij ervaren overlast door omwonenden, organiseert activiteiten en zoekt jeugdigen op.

Tijdens het maandelijks COOS overleg (Coördinatie Overleg Overlast Sliedrecht) worden klachten van jeugdoverlast integraal met partners besproken (jongerenwerk, de politie, boa's, sociaal domein, OOV).
We bevorderen de onderlinge afstemming en samenwerking tussen betrokken partijen (politie, boa's, jongerenwerk, Veiligheidshuis en Halt) met als doel de jeugdoverlast zoveel mogelijk (blijvend) te voorkomen.

We continueren de inzet van buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is ook dit jaar weer ingezet. Er zal worden gekeken naar de effectiviteit van Buurtbemiddeling om indien nodig scherpere afspraken te maken. 
We werken nauw samen met zorginstellingen om een veilig leefklimaat te realiseren voor al onze inwoners.

De periodieke overleggen met de  zorginstellingen op bestuurlijk niveau  bewerkstelligen tevens dat er korte lijnen zijn op ambtelijk niveau om adequaat te handelen.

We nemen deel aan de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit. De Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) is projectmatig opgepakt en wordt geborgd voor de komende jaren. 
Met de VRZHZ realiseren we een nieuwe brandweerkazerne in Sliedrecht. Het oude politiebureau is aangekocht door de gemeente en wordt door de VRZHZ ontwikkeld tot nieuwe brandweerkazerne. In 2024 wordt het bestuurlijk proces verder in gang gezet. 
Zowel in- als extern vergroten we het kennisniveau op het gebied van sociale stabiliteit. Samen met ketenpartners krijgen we inzicht in de dynamiek en processen die een rol spelen bij sociale stabiliteit. Vanuit de Veiligheidsalliantie Regio Rotterdam (VARR) worden bijeenkomsten georganiseerd rondom polarisatie en maatschappelijk ongenoegen. In Sliedrecht zal hier meer aandacht voor komen.  
We voorkomen zoveel mogelijk dat maatschappelijk ongenoegen en polarisatie op gewelddadige wijze wordt geuit. We zetten hierbij in op signalering en in verbinding blijven met de inwoners voor wie dit geldt. We werken hierin samen met partners en sluiten aan bij het project bondgenoten van de politie. Twee keer per jaar vindt er overleg plaats met sleutelfiguren uit de Sliedrechtse samenleving (bondgenoten). Hier worden thema's aangaande maatschappelijk ongenoegen en polarisatie besproken. 
Op basis van de ervaringen in voorgaande jaren bereiden we ons voor op toekomstige demonstraties en ongeregeldheden. 

Het demonstratierecht is een  grondrecht: iedereen mag demonstreren. Er wordt altijd getracht goede afspraken te maken met de initiatiefnemers opdat de demonstratie ordentelijk en veilig verloopt. 

De omgevingswet zorgt voor een verschuiving van vergunningsverlening naar toezicht en handhaving. We blijven monitoren of de vrijheid die de omgevingswet onze inwoners biedt, niet leidt tot meer burenruzies of overlastsituaties. Indien nodig treden we toezichthoudend en handhavend op. De omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden.
We pakken ondermijning planmatig aan.

Met onze partners uit Drechtsteden Buiten (gemeenten Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, politie en OM) hebben we toegewerkt naar een gezamenlijk uitvoeringsplan ondermijning.

De risicomatrix voor watergebonden locaties is gezamenlijk met ketenpartners ingevuld om de risicolocaties te inventariseren, zodat deze meegenomen kunnen worden in de integrale controles. 

We hebben een signaal overleg waarin signalen worden besproken met ketenpartners.

We focussen op de interne- en externe bewustwording, Er zijn geen specifieke bijeenkomsten geweest. Wel is er algemene informatie gedeeld over ondermijning zoals bij het Gezamenlijk Veiligheidsbeeld (GVB). 
We spelen tijdig in op landelijke, regionale en lokale trends en ontwikkelingen. 

Vanuit het signaaloverleg ondermijning worden lokale trends en ontwikkelingen besproken. 

De regionale en landelijke trends worden, indien nodig, opgepakt vanuit de goede samenwerking met het RIEC (regionaal informatie en expertisecentrum in Rotterdam))

De gemeenten in Drechtsteden buiten hebben opdracht gegeven tot een criminologische analyse van het gebied. Deze analyse wordt 2024 opgeleverd.