Wat wilden we gaan doen: Wat hebben we bereikt:
We zetten het juridische traject waarin de bedrijven aansprakelijk zijn gesteld voor geleden en nog te leiden schade door de uitstoot door.

Op 14 maart vond de zitting inzake de aansprakelijkheidszaak tegen Chemours, DuPont en Corteva plaats. Op 27 september heeft de rechter hierover een uitspraak gedaan. De bedrijven zijn verantwoordelijk gesteld voor het onrechtmatig handelen in de periode van 1984-1998. Dit is voor Sliedrecht een mooie eerste stap. De uitspraak is een tussenvonnis. Voor de periode van 1998 tot 2012 heeft de rechtbank meer informatie van partijen nodig.

In december vond er een grote informatiebijeenkomst plaats, georganiseerd door de gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht

We adviseren de DCMR actief en kritisch over vergunningsaanvragen van en vergunningverlening aan de bedrijven. Er zijn een tweetal aanvragen ingediend, deze zijn door de vier samenwerkende gemeenten beoordeeld.  
Milieu- en gezondheidskundige onderzoeken als het moestuinonderzoek blijven we uitvoeren als die leiden tot handelingsperspectief voor onze inwoners en ondernemers. In januari zijn de resultaten van het grond- en wateronderzoek naar PFAS gepubliceerd. Voor een deel van Sliedrecht werd afgeraden slootwater te gebruiken voor het bewateren van gewassen. Eerder werd voor dat deel (het rode gebied) ook afgeraden gewassen uit de volle grond te eten. Verbouwen in bakken met nieuwe grond kan wel. Naar aanleiding van berichten uit de media is er ook gestart met een onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in eieren. Medio december 2023 zijn de eerste tussentijdse resultaten bekend geworden. Op basis van deze resultaten is vanuit de GGD en het RIVM het advies gegeven om geen eieren van hobby kippen te consumeren. De exacte oorzaak is nog niet vastgesteld. Hiervoor is aanvullend onderzoek opgestart. 
We actualiseren het regionaal bodembeleid samen met de andere gemeenten in Zuid-Holland Zuid. (De omgang met) PFAS bij grondverzet is daar onderdeel van. De actualisatie van het regionale bodembeleid is in uitvoering. In 2023 zijn er m.b.t. het voorkomen van Pfoa al wel regels (voorbereidingsbesluit) vastgesteld om hiaten te voorkomen bij de inwerking van de Omgevingswet per 1 januari 2024.